Случва се да забележим или напипаме по тялото си меки кожни образувания, изпъкнали и появили се ненадейно. Кожните белези са малки изпъкнали кожни образувания, които обикновено се появяват по врата, под мишниците или по сгъвки по кожата като например под гърдите.

Кожните белези са малки и могат да бъдат в същия цвят като кожата или тъмни като бенки. Появяват се най- често след 20 годишна възраст. Безвредни са, но могат да бъдат наранени при триене.
Консултирайте се с лекар ако чувствате нужда да отрежете или изгорите тези белези. След такава процедура рядко остава белег.
Най-често срещаните образувания фибромите, а в следващия брой ще говорим за целуларните невуси, както и за най-опасния кожен тумор меланомът.

ФИБРОМИТЕ.

Фибромите са вид съединителнотъканни туморчета, приличащи на нишка/фибра/ или на рогче, с големина от 1-2мм до 2-3см , с формата на бадем или грахово зърно. Засегнати са най-често шията, мишниците, слабините, зоната около очите. Причината за образуването им е неясна, но се засягат по-нежния тип кожи, играят роля и повишеното триене /например носенето на верижки/, повишеното изпотяване и др. Неприятното на тези кожни туморчета е, че те имат тенденция да се разпространяват и уголемяват и при обличане, събличане или активни физически дейности да се разкървавят, ако са по клепачите могат да пречат на зрението . Те нямат склонност към раково израждане. Премахването им е лесно за занимаващите се с проблема специалисти, като най-добре е да се използва електро-каутеризацията. Възстановяването на обработената зона е бързо за 10-15 дена, без остатъчни следи или белези.

0 коментара

Публикуване на коментар