Думи на лекаря: (Д-р Стамболова) "Разширените вени са вродена слабост и неспособност на венозните съдове да изтласкват кръвта обратно към сърцето и тя се застоява по-дълго време в долните крайници. Тромбофлебитът е усложнение на разширените вени, който се изразява с възпалителен процес на съдовете. Лечението е трудно и продължително. Носенето на еластични чорапи е задължително. Да се избягва стоенето прав продължително време. Умерена физическа активност и разходка, без претоварване. С напредването на възрастта, процесът се задълбочава и усложнява. Това което може да се направи от конвенционалната медицина е профилактика на усложненията, тромбофлебита и забавянето на процеса. Има много лекарства на пазара. Те трябва да се вземат периодично, няколко месеца в годината. Еднократният курс на лечение не дава продължителен ефект. Непрекъснатото вземане на лекарства, може да доведе до предозиране, токсичност и дори отравяне. В народната медицина се използва екстракт от конски кестен. Най- простото и достъпно средство при тромбофлебит и разширени вени са компресите с листа от прясно зеле. Вземат се големи листа, намачкват се и се увиват около крака вечер, като се превързват с памучен плат или марля. На сутринта се свалят."

При спукана вена е много добре да използвате Хепароид Зентива. Няма да е лошо и специалсит да ви погледне, за да предпише нещо за укрепване на съдовете.

12739Разширените вени са подути вени, които обикновено се появяват при увреждане на сърдечните клапи, през които кръвта преминава при обратния й път до сърцето. Ако тези клапи не изпълняват присъщата им функция, кръвта се акумулира (натрупва) във вените и води до появата на разширени вени.

Разширените вени са обикновено по краката, но могат да се срещнат и в ректума, където водят до появата на хемороиди.
Основните причини са: възраст, бременност, наднормено тегло, липса на физически упражнения, продължително стоене на едно място и хроничен запек.

Препоръчвано лечение:
- Ходете пеш, най-малко по 1 час на ден. Ходенето и засилването мускулите на краката помагат за намаляване на разширените вени. Когато мускулите са достатъчно силни, те поддържат отпуснатите вени.
- Носете ластични чорапи или използвайте ластични бинтове. - Опитайте се да не стоите или седите продължително време.
- Спете с леко подигнати крака, като за целта използвайте възглавница или повдигнете леко долната част на леглото.

Ако не се погрижите за този проблем, разширените вени могат да се спукат и да предизвикат възпаление. За заздравяване на вените се препоръчват следните хранителни вещества: витамини А, С, В6, В12, Д и Е и консумация на храни с богато съдържание на растителни влакна.

Най-важното нещо е: Ходете, ходете, ходете, ходете!

Профилактика на здраветжо е важна. Ползвайте сокове и добавки към храната, кремове с алое или загряващ лосион с евкалипт (смесени), витамин С, витамин Е.

Още информация от Козметика.ком (автор: Гергана Кангалова )

С напредването на годините стените на вените изтъняват и отслабват и като прибавим увеличеното налягане по време на бременност или работа, свързана с продължително стоене прав – лесно изпъкват и се разширяват. Освен това проблемите с вените често са генетично обусловени. В някои случаи разширените вени или спуканите капиляри са повече от естетичен проблем. Ако имате видимо разширени вени, значи сте запознати с болката и дискомфорта от това и непременно се консултирайте с лекар.

Премахване на разширените вени

Проблемът с разширените вени, освен, че е съпътстван с болка и неудобство, предизвиква и неувереност, както всеки видим проблем, свързан с външния вид.

Третиране с лазер

Подходящ за малките вени – тип паяжина

Васкуларният лазер изпраща силен, разпръскващ се лъч във вените като действието му е постепенно. Вените изчезват след минимум две сесии (за хората с по-тъмна кожа може да са необходими повече от две). Процедурата трае от 15 до 20 минути и е съпътствана с усещане за затопляне или щипане от лазера. В зависимост от това колко силно са изразени вените могат да се направят от 2 до 5 процедури. Възможно е да се появят временни странични ефекти като зачервяване, посиняване и обезцветяване на кожата около третирания участък. Както при всички лазерни процедури и при тази, при хората с по-тъмна кожа може да има пигментни промени.

Склеротерапия

Подходяща за разширени (варикозни) вени

Разширените вени успешно се третират чрез склеротерапия, която представлява инжектиране на специален разтвор във вените. В резултат спира потока на кръв във вената и тя престава да функционира. Остава белег, който се скрива в рамките на няколко седмици. Въпреки, че повечето пациенти виждат между 50% и 90% подобрение, упоритите вени могат да изискат допълнително третиране. Усещането от инжекцията напомня ужилване и може да се появи леко зачервяване или дори посиняване в този участък от кожата. Склеротерапията не изисква много време, но след процедурата е необходимо да се ограничат активните дейности и да се носят стягащи чорапи за период от 71 часа, за да се подпомогне нормалния темп на кръвообращение.

Предпазване

Ако притежавате варикозни вени или генетична предразположеност към проблеми с вените, най-добре избягвайте продължителното седене или стоене прав. Създайте си навик периодично да вдигате краката си над нивото на сърцето, за да подпомогнете кръвообращението и избягвайте да седите с кръстосани крака. Като допълнителна предпазна мярка можете да носите специални чорапи, които подпомагат циркулацията на кръв. Освен това, ограничете количеството на сол в менюто си, защото излишният за организма натрий може да причини оток в крайниците и да затрудни кръвообращението.

Знаете ли че...

При тичане и качване на стълбище голямо количество кръв се стича в краката и това предизвиква разширяване на вените. В такива случаи можете да замените този вид активности с по-щадящи като плуването и карането на велосипед.

Знаете ли че...

Видимите вени, които напомнят паяжина в действителност не са спукани кръвоносни съдове. Те представляват малки, повърхностни вени, които се появяват в резултат на увеличаване на теглото, по време на бременност, хормонални промени, употребата на някои медикаменти, както и под въздействието на начина на живот, свързан с продължително седене или стоене прав.

Един случай от Лекар.бг:


Много ще съм ви благодарна, ако помогнете на майка ми. По краката и излизат синини, които я болят. Според нея това са капиляри, които се пукат. Можете ли да ми кажете на какво се дължи това и да публикувате ефикасна рецепта от народната медицина.

Изключително ефикасни в случая са листата и кората от лешник. Супена лъжица настъргана кора и листа се кипва в 1 чаена чаша вода. След като изстине, отварата се прецежда. Пие се по 1/ 3-1/4 чаена чаша 3-4 пъти на ден преди ядене при варикозни разширения на вените, флебит, трофични язви по краката и капилярни кръвоизливи.

Див кестен (цветове или плодове). Петдесет грама цветове и смлени плодове се заливат с половин литър спирт или ракия (50-градусова) и сместа се оставя да престои 2 седмици на топло и тъмно място, като съдът всеки ден се разклаща. Приемат се по 30-40 капки 3-4 пъти на ден в продължение на 3-4 седмици. За лечение на разширени вени и на кръвоизливи на вени и капиляри в народната медицина употребяват пресен сок от цветовете на кестена, по 25 капки 2-3 пъти на ден.

Препаратите от дивия кестен намаляват съсирваемостта на кръвта, укрепват стените на капилярите и вените, предпазват от образуване на тромби в кръвоносните съдове и подпомагат разпадането на образували се вече тромби, които постепенно се размекват и разнасят.

Разширени вени при тренировка?


Pimpin: "Напълно възможно е да получиш травма от пресилена тренировка, която да доведе до сериозни проблеми с кръвоносните съдове.
ако си предразположена към разширени вени физическа актвиност е супер, но: плуване, каране на колело, ходене, леко тичане - са ок.

фитнес (особено пък за долни крайници - абсурд, забрави), тае-бо, баскетбол, волейбол, тенис на корт (абдурд и то пълен) - забрави просто.

при по тежки случаи - ако вдигнеш много тежка тежест или тренировката е просто много интензвина, рискуваш директна флеботромбоза - тоест възпаление на дълбока вена, което е доста опасно, защото може да се получи съсирек и разни страшни неща. Това се случи на един приятел - не беше разгрял, треньора му го натовари с много тежка тежест, лоста му се изплъзна, не сксъа сухожилие поне, но се оаказа, 4е си е осакатил дълбока вена и лежа 10 дена в болница и сега ходи с ластичен чорап и все едно не е неговия крак в общи линии.

Абе с две думи, не се преуморявай, треньорът ти би трябвало да знае кои упражнения (за горни крайници имам предвид) са ок.

важното е да не изтласкваш кръв към долните крайници. всеки себеуважаваш се треньор трябва да знае такива програми.

но истината е плуване и каране на колело."

Тагове: разширени вени, разширени вени лечение, симптоми, спукана вена, спукани капиляри

0 коментара

Публикуване на коментар