Ако имате зъбен камък, не го оставяйте да се развива и да се загнездва все по-стабилно върху зъба ви, защото както е ‘по’ повърхността на зъба, в един момент камъкът унищожава зъба. Е, не се стряскайте – това отнема много, много време и общо взето вредата му най-често е,че отслабва структурата на зъба, но важното е, че освен козметични проблеми, глупавия зъбен камък може да ни докара сериозни разходи по нови зъби и то рушейки иначе напълно здрави и стройни зъби и не само.

Тази процедура е необходимо да се извършва редовно – на 6мес.-1 год., в зависимост от това колко бързо образувате зъбен камък. Редовното почистване на зъбен камък предпазва венците от възпаление. Зъбният камък се натрупва на местата, където плаката не е почистена. Тя постепенно се втвърдява и така се образува зъбният камък. Неговата структура е подобна на корал, където бактериите образуват колонии и непрекъснато възпаляват венеца. Това води до стопяване на костта известно като парадонтоза. Този процес може да се овладее чрез редовно почистване на зъбния камък и плака и поддържане на добра устна хигиена.

Ако не бъде периодично отстранявана, плаката минерализира под действие на минералите в слюнката и се превръща в зъбен камък. Той е идеален резервоар за токсични бактериални продукти, които увреждат венците. Зъбният камък не може да бъде отстранен с четка и паста, а само от стоматолог.

Процедурата по почистването от отдавна вече е безболезнена и кратка. Е, изпитва се известен дискомфорт, нотой бързо отшумява.

Тагове: зъбен камък, зъби, зъбна плака, зъбния камък, почистване

0 коментара

Публикуване на коментар