Мой близък месеци наред страда от неизяснени към момента болки в областта на гърдите, чувства пукане в ребрата. Разтърсих се за материали по темата.

" Изследване при Кардиолог - отидох, направи ми ЕКГ, Стрес тест и Ехокардиография и каза, че са нормални.
Специалист Пневмолог (белодробен специалист):  направи рентгенова снимка и томография (CT scan), които се оказаха нормални,
както и спирометрия (тестове за дишане), на които стойностите са малко по-ниски от нормалните: FVC - 73%, PEF -69% i FEV1/FVC - 75%. (Килограмите ми бяха грешни на изследжането – бяха написали, че съм 68 кг, а аз съм 60). Предписа ми инхалатор за астматици Innuvair (на българския пазар продукта се казва ФОСТЕР 100/6 микрограма/ доза, разтвор под налягане за инхалация) ако усещам задух. Каза че болката вероятно е причинена от нерви (в анатомичния, не преносния смисъл на думата). Четох за интеркостална невралгия, но при нея пациентите описват болката само на едно място и не отидох на невролог.
Интернист (Вътрешни болести)
Прегледа ме и каза че проблема ми идва от диафрагмата и ми предиса 10 пъти кинезитерапия (физиотерапия). Ходих 10 пъти (1 или 2 пъти седмично) като в началото нагряват 15 мин с инфра-червени лъчи, след това упранения за дишане и масаж на мускулите. Терапията ми помагаше временно за няколко часа, след това пак започваше стягането.
Кръвни изследвания и урина са в нормални граници, направих си и допълнителни кръвни изследвания биохимия и имунология (за заболяването на майка ми), които са нормални. Единствено имам повишена фолиева киселина и по-нисък Витамин D. 
Посетих Ревматолог

Направих scintigraphie(pet scan) на костите цялото тяло . В заключението на изследването пише: „Малка умерена гръбначна цифо-сколиоза по целия гръбначен стълб, която не е източник на костни болки. Няма анормална хиперактивност на гръдния кош. Калцификации на няколко хрущяла от двете страни (които свързват стернума с ребрата) - cartilages chondrocostaux. Засилване на активността на предното 7мо ребро от джете страни – малко вдясно. Заключение – изследването е в границите на нормалното на цифо-сколиозата и калцификациите на предните хрущяли не са патологични.“
След като беше готово изследжането, ревматоложката се коледаеше какжо да предпише и ми предписа инжекции Диклофенак – 12 инжекции. Ходих 2 пъти да ми ги слагат в болницата, но втория път човекът, който ги слагаше е ме пита защо слагам тези инжекции и каза че те по принцип са за друг тип болки. В същото време не се почувствах добре от инжекциите, консултирах се с общ лекар, който препоръча да спра инжекциите.
 Преглед при Гастроентеролог
Направиха ми abdominal ultrasound, прегледа ме и каза че едва ли диафрагмата ми е проблема, както и няма основание за съмнение за стомашни проблеми и препоръча да отида пак при ревматолог.   
Ревматолог 2
Отидох със всички изследвания досега на ревматолог, той ми предиса да отида на същото изследване scintigraphie(pet scan), но в друга болница, където били по-големи специалисти. Като се има предвид, че вече съм правила този скенер, както и че трябва за 4ти път да се подлагам на облъчване, не съм сигурна дали трябва да го правя."

Други възможни причинители:  проблеми със жлъчен мехур или черен дроб.
След месеци изследвания, причинителят на болките все още не е изяснен.

Източник: Форуми в Интернет

Увреждания на нервни коренчета и плексуси


"Причините за увредата на нервните коренчета и плексуси (нервни сплетения) са най-често:
-Простудни фактори;
-Травмите на гръбначният стълб със засягане на гръбначно-мозъчните нерви;
-Дискови хернии - представлява пробив на обвивката на междупрешленния диск с излизане на част от съдържанието на диска от междупрешленната става и настъпва дразнене и натиск върху близко разположеното нервно коренче;
-Вертебрална остеохондроза - деформация и ошипяване на телата и израстъците на гръбначно-мозъчните прешлени;
-Спина бифида - незатворено тяло на гръбначният прешлен; -Ракови разсейки; травми на прешлените; възпаление и др.)
Симптоми: Зависи от мястото на локализация на увредата:
- при раменно - шийният отдел се установява болки в главата, шията, рамото и ръката. Поява на сетивна (понижена сетивност за допир, болка и температура, изтръпване и мравучкане) и двигателна отпадна симптоматика (мускулна слабост, нарушения в движенията в рамото и ръката и много рядко в китката и пръстите).
- при засягане на гръдните коренчета - се наблюдава повишена или понижена сетивност за допир, болка и температура, изтръпване и мравучкане с лентовидна локализация със спазъм на гръбната мускулатура, болките имат характер на бодеж и се увеличават при вдишване и се увеличават при навеждане и изправяне.
 - при засягане на поясно-кръстцовият отдел - установяват се болки, изтръпване и мравучкане в поясната и кръстцовият отдел, като при някои пациенти се разпространява болката по съответния долен крайник. Особена болезненост се установява в точките на Вале (особено болезнени са някои места, в които нервът е в близост до някоя кост, към която лесно може да бъде притиснат). Болката се засилва или се появява ако я няма в покой, при изпъване в тазо-бедрена става на изпънат в колянната става крак  или при изправяне в колянната става на предварително свития под прав ъгъл в тазо-бедрената и колянната става крак на лежащия по гръб болен.

Лечение се осъществява  от невролог като се използват нестероидни противовъзпалителни средства - ибупрофен, нурофен, аспирин, фелоран, профенид и др."

1 коментара

Viseo каза... @ 13 октомври 2022 г. в 2:04

Изчерпателна статия! Поздравления!

Здравни сайтове - как се прави реклама в Интернет.

Публикуване на коментар